Dec 7, 2010

Cibai v1.3

Ini sebenarnya kali kedua(kot) gua tulis entri bertajuk cibai. Kali pertama adalah 5 minit sebelum gua tulis entri ni.

Gua sudah karang satu entri. Cantik punya story. Gua klik butang publish, entri tu hilang. Gua jadi sakit hati. Gua carut sorang-sorang. CIBAI v1.

Gua hangin. Gua karang entri bertajuk 'Cibai'. Gua tulis ala kadar, dengan niat melepaskan kemarahan. Gua klik butang publish, entri 'Cibai' hilang. CIBAI v1.1

Maka, terlahirlah entri Cibai v1.2. Harap-harap tak ada entri bertajuk Cibai v1.3.

Sangkaan gua silap. Cibai v1.3 adalah plagiat kepada Cibai v1.2. Gua Cuma tambah ayat-ayat terakhir ni je.

Nov 28, 2010

Malu Berjiwang?

Gua tak malu nak layan jiwang. Tapi apa yang gua perasan ramai orang malu nak berjiwang dalam blog, atau pesbuk, atau apa-apa rangkaian sosial. Takut kena bahan dengan kawan-kawan mungkin.

Masing-masing ada cara masing-masing untuk tunjuk perasaan sayang pada pasangan. Gua punya cara, gua pun tak pasti, lu kena tanya pada pasangan gua macam mana gua tunjuk sayang gua pada dia. Yang penting gua tak bagi dia pilihan KLCC atau gua.

Dan buat awak. Ye awak, saya tujukan entri ini untuk awak. Saya sayang awak. I love you so much my soulmate~

;)

Nov 13, 2010

Kemana Menghilang?

Ke mana hilang semangat berkobar-kobar gua?
Ke mana pergi janji-janji gua?
Ke mana pergi idea-idea gua?
Ke mana pergi kata-kata gua?

aiyo~

dulu masa mula-mula tulis blog, semangat lain macam punya berkobar-kobar. Janji dengan diri sendiri bukan main lagi hari-hari nak update blog. Idea bukan main mencurah-curah dengan kata-kata yang pelbagai dalam kepala. Tapi sekarang kenapa dah jadi lain? Gua musykil. Lu musykil tak???

Nov 3, 2010

Perlindungan?

Gua pengguna Ubuntu. Bukan sekadar pengguna, tapi gua juga penyokong ubuntu. Dan peminat ubuntu. Antara perkara yang paling gua berkenan dengan Ubuntu adalah Ubuntu bebas dari serangan virus windows. Quotes dari ubuntu tentang perkara ini adalah :

"Real Men Don't Use Antivirus" -Ubuntu.

Gua suka dengan ayat dia. Tapi gua ada ayat lagi power. Gua memang suka fikir benda bukan-bukan. Ayat gua jadi macam ni :

"BERSERONOK tanpa PERLINDUNGAN adalah lebih MEMUASKAN!" -Adliotto.

Amacam, canggih tak ayat gua?

Kalau berminat nak download Ubuntu boleh klik sini ->Ubuntu.com

Oct 27, 2010

Salah operator ke salah gua?

Cibai la. Gua tengah syok-syok layan pesbuk. Sekali bos gua hantar e-mail, "Adli tolong follow up dengan lab". Gua buat steady lagi. Dah memang tu tugasan gua. Gua akur je.

Gua tak pernah bercakap dengan orang makmal lagi. Gua tenung telefon pejabat gua yang canggih tu,gua gementar sekejap. Gua tebalkan muka, gua tanya jiran gua, "macam mana nak guna telefon ni". Jiran gua sangat membantu. Makmal pertama yang gua call, sempoi. Senang rupanya berurusan dengan orang makmal ni. Gua dah mula selesa bercakap dengan orang makmal. Selesai panggilan pertama.

Gua picit butang untuk panggilan ke dua. Operator dia menjawab panggilan. Gua dengan penuh keyakinan bersembang dengan orang 'makmal' tu. Gua minta sambungkan kepada orang yang berkenaan. Lepas tu gua sembang pula dengan 'orang berkenaan'. Tapi gua musykil, soalan gua kepada 'orang berkenaan' macam tak sampai. Gua tanya pasal makmal, 'orang berkenaan' tak dapat jawab.


.
.
.


Gua letak gagang telefon, gua membebel sorang-sorang. Bodoh punya operator. Bukan nak cakap nama syarikat masa jawab panggilan telefon.

Oct 18, 2010

Dilema Arowana

Dilema dalam hidup memang boleh buat jiwa kacau. Nak buat kerja pun rasa lain macam je sebab ade kekacauan dalam jiwa. Ok. Gua dalam dilema.

Lu pergi memancing, sebab hobi lu memancing. Lu minat sama ikan arowana, tapi lu tak bajet pun dapat ikan arowana. Lu mancing dan lu dapat arowana idaman. Tapi rumah lu tak ada akuarium. Dan lu tak de bajet untuk akuarium. Agak-agak apa nak bikin dengan arowana yang lu dapat?

Apa yang gua buat sekarang; gua letak arowana dalam baldi dan simpan di rumah. Kalau mati, xde rezeki. Kalau dah cukup bajet gua angkat akuarium satu bijik. Kalau dah ada akuarium tentu-tentu gua jaga arowana tu baik-baik. Sebab arowana tu adalah arowana idaman gua.

Lu agak-agak betul ke apa yang gua buat? Ke gua patut lepaskan arowana tu? Ke gua pergi gantung duit untuk beli akuarium?

Haish DILEMA betul.

C E L A K A !

Oct 3, 2010

Tuah Vs Jebat

Sejarah menceritakan Hang Tuah bengang sama Hang Jebat sebab Hang Jebat derhaka kepada sultan.

Dalam entri sebelum ni gua cerita kisah gua derhaka sama bonda gua. Hang Tuah muncul kembali dan marah pada gua. Jadinya gua xde Tuah nak beli kasut idaman gua.

Hari khamis lepas waktu pejabat gua shoot pergi Bukit Bintang terus, nak usya kasut idaman gua versi bundle. Hang Tuah marah, tak de warna dan saiz pula. Takpe gua stedi lagi. Gua pusing-pusing bb plaza, gua jumpa satu kedai yang jual kasut jenama idaman gua. Hang Tuah marah lagi, tak de warna idaman pula. Gua buat-buat stedi lagi.

Hari jumaat lepas waktu bekerja gua cuba misi mencari kasut idaman sekali lagi. Ini kali gua nak ke KLCC. Ade bunga teman gua (terima kasih). Dari pejabat gua pergi ambil bunga di rumah, dari rumah bunga nak ke KLCC, Hang Tuah marah, jalan jem, ada kemalangan kecil, gua buat stedi. Sampai KLCC gua terus shoot Isetan, gua belek kasut lebih kurang, gua tanya size pada cik tukang jual. Hang Tuah marah, cik tukang jual kata tak ade saiz. Hati gua tetiba jadi panas + sedih. Tak pe gua pusing-pusing KLCC lebih kurang, Hang Tuah marah gua lagi, croc tipu gua pulak buat hal. Dalam perjalan nak hantar bunga pulang, Hang Tuah marah lagi, lampu trafik rosak. Dah hantar bunga pulang, gua nak pulang ke rumah, Hang Tuah marah lagi, jalan jem. Haish.

Hang Tuah memang tak suka orang yang derhaka. Sebab gua dah derhaka sama bonda gua, misi gua nak mencari kasut langsung tak ada TUAH.

C I B A I !

Sep 25, 2010

Derhaka

Semalam gua dah dapat title derhaka. Minta-minta bonda gua tak baca blog gua ni.

Gua tengah seronok berfoya-foya kat pejabat, tetiba satu panggilan masuk. Bonda gua call dan cakap nak beli kasut gua. Berdasarkan pengalaman silam bonda gua, beliau tak akan beli barang gua tanpa persetujuan gua, dan gua tak akan bersetuju tanpa melihat barang yang akan dibeli.

Ya, gua memang cerewet. Jadinya gua kene ke jusco wangsa maju untuk memuaskan hati bonda gua. Sebenarnya gua memang tak nak kasut kasual-kasual sangat. Hati gua dah terpaut pada sepasang kasut lain yang tak dijual kat jusco. Gua dah setting duit gaji hujung bulan ni untuk rembat kasut pujaan hati gua.

Disebabkan bonda gua dah berada di jusco lebih awal. Gua sampai lewat sikit. Gua paking lebih kurang, gua terus gegar bahagian kasut dekat jusco tu, gua tanya kasut mana yang takde size besar. Jurujual tu dengan muka kehairanan menjawab soalan yang barangkali pertama kali dijawab oleh jurujual tersebut.

Bila dah dapat jawapan, gua dengan muka sengih-sengih pergi kat bonda gua. Layan teh tarik sepam dua. Dan bergegas ke bahagian kasut semula. Gua belek-belek kasut lebih kurang, pastu gua tunjuk kasut yang kononnya gau berkenan. Bonda gua kasi green light. Pastu minta size pada jurujual. Tapi jurujual kata tak ada size. Bonda gua pulang dengan perasaan hampa tak dapat beli kasut untuk anaknya.

Gua jadi gembira sebab bonda gua nak kasi rm 200 untuk beli kasut lain. Lu tunggu je cerita pasal kasut baru gua nanti. HAHAHA

Sep 10, 2010

Sakit Raya

1 Syawal - sakit kepala.

2 Syawal - sakit perut.

3 Syawal - ???

(akan di update jika berterusan)



update 18 sept :

memang macam celaka lah kan. hari ni dah syawal keberapa entah sakit ni tak bosan ke lepak ngan gua. syuh-syuh!

Sep 9, 2010

Salam raya

Gua tahu mulut gua sangat macam celaka. Laju je nak mencarut, menyakitkan hati orang, maki-maki orang, main-mainkan orang, dan macam-macam lagi. Tangan gua pun boleh tahan juga nakalnya. Sedap-sedap je cepuk orang, kacau orang sana-sini, dan macam macam lagi. Kaki gua pun kadang-kadang rajin je nak bertindak untuk mengacau orang.

Dengan itu gua Adliotto nak minta maaf kat semua yang terlibat dalam projek mengacau orang. Terutama sekali yang selalu menjadi mangsa gua. Gua sayang kat lu orang sebab tu gua suka gurau-gurau manja macam tu.

Akhir kata, SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR DAN BATIN.

p/s : amacam ada teks gua ni kalau gua jual kat tv3 untuk rancangan sampaikan salam raya laku tak?

Sep 7, 2010

Illuminati

Topik gua hari ni panas juga kot. Tapi ni pendapat gua je. Kalau lu boleh terima, lu terima, lu tak boleh terima pun gua tak paksa. Blog gua ade ruangan komen untuk lu komen apa yang lu nak.

Isu illuminati jadi semakin panas sejak tv3 keluarkan iklan raya yang kononnya berkaitan dengan illuminati. Gua tak tengok tv sangat, tapi gua ade tengok iklan tu di youtube. Dan gua dengar tv3 dah pun tarik balik iklan tu. Patut dah boleh kire setel dah.

Gua naik letih dengan pemikiran cetek sesetengah orang sekeliling kita. Asal ada corak checked board je dah kaitkan dengan illuminati. Asal ada gambar mata,illuminati. Kalau ade gambar berbucu 5/6 pun kena attack kata illuminati juga. Sudah-sudah la nak taksub tak bertempat macam ni.

Teori gua senang. Lu bikin atas niat apa, kalau niat lu memang nak berilluminati memang illuminati lah outputnya. Ini kalau ade tersama sikit dengan simbolik-simbolik illuminati, lu dah attack terus. Lu yang taksub sebenarnya. Gua bagi contoh paling mudah, semua orang ada mata, kalau sebelah mata kita masuk habuk, mesti kita tutup sebelah mata dan gosok mata yang dimasuki habuk tersebut. Jadi secara automatik mata kita sebelah tertutup dan sebelah terbuka. Adakah itu bermaksud kita sedang menunjukkan simbol illuminati?

Hahaha

Senang kan contoh yang gua bagi. Sama juga macam kes-kes yang lain. Tak payah nak fikir illuminati sangat lah.

Illuminati boleh pergi mati!!

Sep 4, 2010

Tiada Lagi 'Disqus' Di BeLOGADeLI

CIBAI!

Seronok dapat mulakan tulisan dengan carutan. Dulu masa sekolah-sekolah tak boleh nak tulis macam ni. Nanti kene panggil dengan cikgu disiplin. Haha

OK. Topik asal. Sebelum ni gua uruskan komen dengan 'Disqus', tapi gua rasa blog gua jadi berat satu macam. Gua x suke bende2 "BERAT" ni. haha.

So kalau komen lu hilang, lu jangan nak marah gua sangat. Kita tutup buku lama, buka buku baru. Amacam?

Sep 2, 2010

Kepuasan Dengan Pasangan

Gua punya pasangan sentiasa memberi kepuasan. Tiap-tiap hari gua balik dari kerja gua terus cari pasangan gua. Gua tau dia setia menunggu gua. Gua balik dari kerja je dia dah standby atas katil. Tapi kadang-kadang dia nak game gua dia main nyorok-nyorok bawah katil. Tapi gua tak kisah sangat. Yang penting kepuasan yang gua dapat.

Orang kata bulan puasa ni tak boleh nak bersenggema sangat dengan pasangan. Tapi gua tahu apa gua buat. Gua boleh dapat kepuasan dengan pasangan dan berpuasa pada esok hari. Chill ah, pandai-pandai lah.

Kepuasan yang pasangan gua bagi memang king. Gua tak pasti kalau ada benda lain yang boleh bagi gua kepuasan macam yang dia bagi. Setakat ni gua bahagia, tak terfikir nak curang pun, tapi terfikir nak tambah cawangan je. Haha.

Gua pernah terfikir nak suarakan hajat memperisterikan pasangan gua. Tapi gua risau bonda gua daftar nama gua kat Tanjung Rambutan je.

"GILA APA KO NAK KAHWIN DENGAN KOMPUTER!!"

Aug 27, 2010

Baik @ Jahat

Gua boleh jadi baik, gua boleh jadi jahat. Tapi kalau gua jadi baik pun kadang-kadang orang kata jahat. Dan kalau gua jadi jahat orang kata gua baik.

Gua pun musykil, definisi baik dan jahat ni sebenarnya macam mana? Dia di klasifikasi secara am atau secara khusus. Gua pun tak tau macam mana nak contohkan kekeliruan kat benak gua ni. Tapi yang gua tau gua tengah keliru tentang macam mana kita menilaikan baik atau jahat seseorang.

Kasi gua sedut OKSIGEN gua dulu!!!

*gua baik ke jahat?

Aug 26, 2010

Pujaan Hati

Gua pandang dia, gua pandang makwe lain. Gua pandang dia, gua pandang makwe lain. Gua pandang dia, gua pandang makwe lain...

Gua fikir sekejap. Gua rasa macam gua dah buat keputusan yang betul. Tapi gua ambil masa untuk ber fikir lagi.

Gua pandang dia, gua pandang makwe lain. Gua pandang dia, gua pandang makwe lain. Gua pandang dia, gua pandang makwe lain...

Ini kali keyakinan gua lagi meningkat. Makwe lain yang gua pandang tak dapat bagi gua kepuasan macam dia bagi kat gua. Gua punya pemikiran dah jadi berat sebelah.

Gua pandang dia, gua pandang makwe lain. Gua pandang dia, gua pandang makwe lain. Gua pandang dia, gua pandang makwe lain...

Gua semakin menghamipiri dengan dia. Gua cium dia. Perghh, menusuk kalbu. Gua hampir memberi jawapan muktamad. Tapi gua nak pandang makwe lain buat kali terakhir.

Gua pandang dia, gua pandang makwe lain. Gua pandang dia, gua pandang makwe lain. Gua pandang dia, gua pandang makwe lain...

Ini kali gua dah mula rapat dengan dia. Gua yakin dia lebih menenangkan gua berbanding dengan makwe-makwe lain. Gua tak pernah dikecewakan oleh dia berbanding dengan makwe-makwe lain.

Gua terus layan Benson gua.

Inilah kepuasan yang lebih bermakna berbanding dengan makwe.

Aug 24, 2010

Hidup Gua, Cara Gua!

Gua hidup jarang nak susahkan lu. Lu boleh jaga lu punya hal, gua jaga gua punya hal. Senang bukan? Memang senang kalau lu dah praktikkan dari dulu. Tapi masalahnya, lu dah kacau line gua. Gua dah jadi panas.

Macam ni lah. Kita settle cara lelaki.

NAMA GUA ADLIOTTO. GUA HIDUP DENGAN CARA GUA. KALAU GUA RASA TAK BERKENAN DENGAN CARA ORANG YANG NAK CONTROL GUA, GUA CHOW. KALAU LU SIBUK-SIBUK NAK TUKAR CARA GUA, SILAKAN. TAPI KALAU LU SALAH LANGKAH, HATI GUA JADI PANAS. GUA MINTAK MAAF SIAP-SIAP.

NAMA GUA ADLIOTTO. GUA HIDUP DENGAN CARA GUA.

selamat hari raya!

Aug 19, 2010

Gua tak FAKAP

Gua memang selamba mencarut kat mana-mana gua suka. Sepanjang perjalanan hidup gua macam-macam benda gua dah rasa. Gua pernah lalu jalan gelap, jalan sempit, jalan selesa, jalan berlubang, dan jalan sehala. Kadang-kadang tu NO ENTRY pun gua langgar.

Gua bukan cerita pasal skill pemanduan atau penunggangan gua. Tapi pasal hidup gua. Gua malas nak bercerita pasal hidup gua. Kalau gua cerita pun lu orang bukan nak baca pun. Lu tengok kamus dewan bahasa pun dah migrain, ni kan pula nak baca kisah hidup gua yang kalau gua tulis cerita dia boleh cecah 13 naskah kamus dewan bahasa punya tebal.

Point utama yang gua nak kongsi. Hidup mesti happy. Lu dapat masalah macam mana pun lu mesti happy. Gua dah praktikkan benda ni lama dah. Dan output yang gua dapat sangat positif. Lu orang boleh cuba!

Aug 13, 2010

Ini Berat.

Apa yang berat pun gua tak tau. Yang gua tau badan gua memang berat walaupun gua jarang guna mesin penimbang berat. Sekilas pandang pun gua boleh tau yang badan gua berat. Lu orang pun kalau sekilas pandang kat gua pun lu orang boleh tau yang gua ni berat.

Celaka. Gua bukan nak cerita pasal berat badan gua. Tapi gua nak sembang pasal hidup gua yang berat. Apa yang berat pun gua tak tau. Tapi gua rasa macam berat je.

Apa yang berat pun gua tak tau. Hidup gua ni lebih kurang je macam lu orang jugak. Makan-rokok-kerja-rokok-tidur-rokok. Ya, gua memang seorang penagih rokok. Gua pun tak tau apa yang seronok sangat dengan rokok. Tapi nama pun ketagih. Gua layan je.

Gua tak de makwe nak layan gayut panggilan atau sms. Ini bagi gua tak berat sangat. Gua sendiri hidup dah cukup sibuk, lagi mahu tambah satu lagi hidupan dalam kehidupan gua. Ini boleh jadi kes berat. Tapi apa yang berat pun gua tak tau.

Hidup gua ditemani dengan komputer gua yang merangkap teman hidup gua. Joyah namanya. Ya, memang nama beliau bunyi kekampungan. Tapi gua peduli apa. Bukan dia ade perasaan pun. Hari-hari gua gentel butir-butir huruf mahupun nombor yang ada pada badan Joyah. Gua tak tau dia puas ke tak dengan gua. Yang penting gua puas.

Selain Joyah, gua sekarang tengah seronok layan buku. Buku-buku yang gua baca bukanlah buku teks sekolah mahupun buku ilmiah. Tapi buku-buku merepek,bukan buku yang berat. Apa yang berat pun gua tak tau. Nanti gua kasi satu entri pasal buku-buku gua. Bukan banyak mana pun. Gua baru je nak berjinak-jinak dalam bidang membaca ni.

Gua ada sebijik nintendo ds lite. Tapi gua jarang belai ds gua tu. Bukan sebab gua bosan. Tapi gua teranak tirikan ds gua. Gua lagi seronok layan Joyah sama buku-buku gua.

Sekarang gua rasa entri ini sudah jadi berat. Apa yang berat pun gua tak tau.

Yang paling gua musykil, kenapa gua tulis entri macam ni? Apa yang gua nak sampaikan sebenarnya? Ish. berat betullah.

Tapi...

APA YANG BERAT?

Aug 10, 2010

Persediaan Puasa 2010

Esok nak puasa. Gua dah terbayang suasana kat pasar juadah. Gua dah aim dah beberapa jenis makanan dan minuman untuk santapan waktu berbuka kelak.

Antara juadah yang menjadi kegilaan gua :

- Popia basah sambal lebih.
- Murtabak daging.
- Samosa daging.
- Roti John daging.
- Dadih perisa vanila.
- Kuih sagu.
- Kuih kole kacang.
- Air soya
- Air tebu

Ini memang pilihan utama gua untuk berbuka puasa. Bab makan berat-berat gua rasa macam tak syok sangat. Jadi gua lebih terarah kepada juadah-juadah yang di senarai di atas.

Apa macam steady tak persiapan puasa gua???

Aug 8, 2010

Maskara

Gua bukan nk cerita pasal maskara yang ditepek kat bulu mata tu. Tapi pasal event Maskara anjuran Sindiket Sol-jah.

Gua sengaja gerak awal ke tempat kejadian. Sebenarnya gua takut tak jumpa tempat. Gua fail sikit kalau bab-bab mencari tempat ni. Gua dah sampai, gua rilek-rilek dalam kereta dulu, gua cantas kuku tangan sama kuku kaki dulu,dah panjang dah gayanye. Layan rokok dua tiga das. Gua mula menerjah tapak pesta tu.

Gua singgah meja-meja jualan gua cekau "Cerk45" sama "Siapa kekah bidan sepiah". Dan sehelai baju-t Maskara. Gua ambil tempat, dan layan filem-filem yang ditayangkan. Pinggang gua sikit lagi nak patah sebab duduk lama sangat. Sampai tamat separuh masa pertama, gua chow. Haha.

Sori abang-abang sol-jah. Gua mmg nk layan sampai habis, tapi gua dr opis-kena paksa jamming-rumah rakan-rumah pena. Tu belum campur perjalan pulang lagi. haha

p/s : macam la abang-abang sol-jah tu heran aku balik awal ke ape ke.haha


Lokasi kejadian : Rumah Pena
Tarikh : 7 Ogos 2010

Jul 24, 2010

Hujan Pembawa Magis

Gua dah setting dengan Bebob untuk ke solaris mont kiara dengan niat untuk menonton beberepa persembahan. Monoloque, Iqbal M, Keladak, Beeha, barisan bakat-bakat yang dianggap wajib tonton membuat gua dan Bebob teruja untuk ke solaris mont kiara. Mengikut jadual majlis akan bermula pada jam 3.

Pukul 12++ gua bangun gua sms Bebob "ni agak2 cmne ni?". Bebob membalas dengan " Gua x anta adk gua lg ni...kjp lg bru nk grk". Gua rilek-rilek lagi.

Selang beberapa min(sejam lebih) mood gua dh lari sikit, gua text bebob lg "Gaya mcm x jd je lu ni". Bebob menjawab dengan "...gua otw anta adk gua..". Gua gagahkan diri dengan sisa-sisa semangat yang ada untuk terus bersiap. Gua turun start enjin kereta. Fon gua berdering,sms dari Bebob "Kiwak,ngantok...","jalan jem" katanya lagi.

Gua berbalas sms dengan bebob secara lebih kurang. Hujan mula turun. Misi untuk ke solaris dah gagal. Bebob tanye "ape yang menarik boleh dibuat". Gua mulakan perancangan plan B dengan secepat mungkin dan idea nak ke low yatt muncul memandangkan ds gua ade sedikit kerosakan minor. Bebob hampir bersetuju.

Selang beberapa sms yang dihantar dan diterima hujan mulai turun.

Sender : adliotto
"Gua dh atas katil...syurga"
sms gua yang diterima Bebob.

Santai

adliotto.blogspot.com akan disantaikan sedikit kerana kelahiran cawangan baru yang dipanggil kuturock.wordpress.com

hahaha satu blog pon dah berhabuk macam mana lah agak nye nasib kuturock.wordpress.com tu agak nye.

Jul 21, 2010

IKHLAS

Gua punya mulut memang macam celaka.
Yang penting IKHLAS.
Gua main tegur je benda-benda yang jadi depan mata gua.
Yang penting IKHLAS.
Makcik, pakcik, kakak, abang, adik, bos, kuli, kawan, kawan kepada kawan, semua gua sapu.
Yang penting IKHLAS.
Gua tengah tunggu masa je...
Yang penting IKHLAS.
Ade yang sepak gua, lepas tu cakap :

Yang penting IKHLAS.

Jul 10, 2010

Haluan Kiri?

Gua bukan nak cerita pasal komunisme atau perjuangan kiri dalam sejarah Malaysia/Dunia. Tapi gua nak cerita pasal event yang dipanggil HALUAN KIRI kat bentley.(oh ni masa 4 Julai)

Jojet, Lola, Rosli Mohalim, Jembo, Shahrin band.

ROCKERS LAGENDA BEB!!!

hahaha. pergi mampus sama galeri foto yang ade.gua nak layan rock je!!!

* 10 Julai gua layan bunga. gua x janji nk update. tapi kalau gua rajin gua tulis.

Gua nak sambung cerita!

Masih 3 julai!

*Gua tgh sakit kepala,tapi gua nk abeskan gak cerita gua.

-Gua pusing2 kat dataran shah alam.

-Gua buntu nak layan world cup atau frinjan.

-Bebob cekau cd,gua cekau buku.

-Gua nekad nak layan frinjan sama bebob.

-Gua tengok tv besar kat dataran shah alam pasang video spider.

-Gua layan spider/awek-awek datang frinjan/persembahan yang pelbagai.

-Tv besar tayang world cup secara langsung.(gua sama bebob dah gembira)

-Gua dapat layan Iqbal M., Keladak, argh senang citer frinjan ah!! sama world cup.

PUAS!!!

Jul 4, 2010

Hujung Minggu yang LENGKAP

Sabtu 3 Julai 2010

-Gua bangun jam 0700,bonda gua kejut. Bonda gua nak balik kampung,gua tak follow sebab gua KERJA hari tu.

-Gua gerak pergi ofis jam 0800. Gua tapau kuih sagu sama kuih cekodok siap-siap. Gua takde mood nk mkn berat-berat pagi tu. Perut gua rasa lain macam.

-Gua sampai ofis jam 0835. Gua terus naik, bukan jiwa atau hati gua yang suruh gua naik awal. Tapi perut gua yang meronta-ronta suruh gua cari jamban.LEGA~

-Gua buat kerja macam biasa. Kerja gua menaip je. So gua taip-taip-taip-kencing/hisap rokok-taip-taip-taip-makan-kencing/hisap rokok-taip-taip-taip-makan-kencing/hisap rokok sampai lah waktu bekerja gua tamat pada jam 1300.

-Gua dah selesai punchcard/thumbprint(pejabat gua gune thumbprint je), gua turun tangga dari tingkat 13 sambil menghebus asap-asap B&H.

-Gua sampai bawah gua tunggu sorang kakak pejabat gua pasal gua dah janji nak bawa die pergi ke kedai perabot. Gua, kakak pejabat gua, rakan pejabat gua mulakan perjalanan mencari kedai perabot.

-Gua dah sampai kedai perabot gua layan kan keinginan kakak pejabat gua yang mencari perabot yang sesuai dengan jiwa dan kehendak nya.

-Lebih kurang 1500 gua hantar kakak pejabat gua pergi ke kawasan pejabat semula. Ada urusan katanya.

-Selesai hal kakak pejabat gua terus shoot ke arah rumah sahabat gua. Bebob. Nasib gua baik sebab gua ade gps hidup yakni rakan pejabat gua yang tinggal berdekatan dengan rumah sahabat gua. Gua tak sesat!

-Lebih kurang 1600 gua tiba di rumah sahabat gua. Misi gua kali ini, nak hantar rakan pejabat gua pulang pula.

-Selesai hal kakak pejabat dan rakan pejabat. Fokus gua ke arah nak ke rumah nenda gua pula. Gua tempuh perjalan ke Shah Alam dengan niat suci dan perut yang lapar. Jalan boleh tahan juga sesaknya.

-1800 gua sampai rumah nenda gua,gua salam nenda sama makcik gua, gua terus terjah dapur. Nasib gua tak berapa baik. Nasi goreng lebihan sarapan pagi nenda gua je yang ada,tu pun 1 pinggan je. Gua tak fikir banyak, gua hadap dengan sahabat gua,bahagi lebih kurang sama rata.

-Selesai makan gua bawa makcik gua ke pasar malam. Makcik gua cari barangan dapur untuk bekalan satu minggu. Gua sama rakan gua menunggu sambil mata meliar sekeliling pandang warga-warga yang datang ke pasar malam. Pasar malam seksyen 19 Shah Alam tak happening sangat.

-1900 gua sampai ke rumah nenda gua lagi sekali. Makcik gua terus hidang yong tow foo yang dibeli di pasar malam td. Selesai hal makan gua solat dulu.Selesai olat gua mula susun ayat nak beransur.

-Gua salam makcik gua. Gua salam nenda gua, nenda gua marah gua sebab dah lama x pulang. Gua tersentuh seketika. Gua cakap sama nenda gua nanti gua datang lagi, nenda gua senyum. Gua lega.

-Gua shoot ke dataran shah alam. Pekan frinjan dikatakan berlangsung kat situ gua tengok sunyi je. Tak meriah seperti pekan frinjan yang gua pernah tertengok dan gua dengar sebelum-sebelum ni.


*Gua penat nanti gua sambung!

Jun 17, 2010

Apa Cerita?

Ni apa cerita ni?keluar pergi kerja jam 0800, balik rumah jam 2200!

Dah gaya macam kerja gaji juta-juta pun ade jugak,tapi gaji ciput gak...aih

X dapat gua nak eksplen fenomena yang melanda diri gua hari ni.

Jun 15, 2010

Keinginan!

Gua nak tambah sikit lagi pasal keinginan.

Dalam hidup ni kalau ada keinginan baru kita akan berusaha, kalau dah berusaha baru boleh berjaya.

Jadi, keinginan adalah pegangan hidup gua buat masa ni. Sekarang keinginan gua untuk mandi dah membuak-buak dah ni.

haha~

Apr 17, 2010

Menulis

Orang kata menulis ni perlukan seni dan idea yang lain macam. Tapi gua ni bukan lah orang yang berseni sangat, gua lukis gamba orang pon masih nampak macam orang lidi. Nak sembang pasal idea, pergh kalo idea gua melambak dah lama gua bikin bisnes atau lagu atau drama swasta untuk tv2.

Bagi gua menulis ni sebenarnya terpulang pada individu, kalo gua tengah marah pon gua boleh menulis time happy pon gua boleh menulis, yang penting ade keinginan nak menulis.

Eh jap. Keinginan gua dah terbantut. Chow!

Mar 23, 2010

SEDAR

HAHAHAHA
Sekarang baru gua sedar bertapa pentingnya EPF & pengalaman. Ok, memang gua kelakar,dah tua pun masih berfikiran macam celaka. Tapi takpe, biar kene gelak sekarang daripada gua sesat sampai bila-bila.

Kesedaran ni bermula bila gua fikir nak beli rumah. Sekarang ni gua kerja dengan pendapatan yang tak menentu, apa jaminan yang gua ada untuk masa depan aku? Hmm...Dah puas gua fikir, gua kaji, gua selidik, jawapan yang ada ialah EPF!

Lagi 1, pasal pengalaman. Orang tua-tua cakap; banyak pengalaman banyak faedahnya (ade ke orang tua cakap camni?). Ni pun dah sedarkan gua,nak buat bisnes main langgar je pun x boleh jugak biarpun gua follow orang yang gua kenal untuk buat bisnes. Tapi takpe, biar gua slow-slow jalan bisnes gua. Gua pergi cari pengalaman dulu kerja tempat lain. Amacam???

Mar 14, 2010

Celake!

Gua dah taip panjang-panjang. Gua dah save, tapi gua lupa gua save kat mana...haish!!!

Mar 11, 2010

Ceramah

Sebenarnya bukan gua malas. Tapi gua ketandusan idea nak berceramah kat sini. Kalau time gua ade idea pon, masa pula mencemburui gua...

Haih nantilah gua kasi 1 ceramah baik punya kat sini!!!

Feb 15, 2010

Pantun 16 Feb

Gua suka makan soto,
Panggil gua adliotto.

Gua suka makan rendang,
Mata gua terlebih terang.

Gua suka makan pacat,
Member kate gua cacat.

Gua suka makan jering,
Hati gua tengah runsing.

Gua suka makan pisang,
Mane gua nak cari wang?

Gua suka makan oyster,
Gua kene jumpa doktor.

Gua suka makan bahulu,
Gua chow dulu.

Feb 14, 2010

Limau,Ang Pow & Ros Merah

Tahun ini istimewa sikit perayaan tahun baru cina. Sebab ada pakej dengan perayaan kekasih.

Tapi gua dok rumah je, sebab gua xde kekasih nak sambut dan xde membe cina gua jemput datang open house.

Jan 24, 2010

Hujung Minggu

Tatkala remaja zaman sekarang sedang melepak di Pavilion, gua dok lepak kat rumah.

Tatkala warga-warga gig sedang bergembira di gig, gua dok lepak kat rumah.

Tatkala ibu bapa sedang membeli barangan dapur, gua dok lepak kat rumah.

Tapi gua happy je dok kat rumah.

Jan 13, 2010

Tulisan Pertama 2010

2 Minggu selepas ambang tahun baru.

-Dapat telefon bimbit baru; Nokia E75

-Adapter laptop rosak.

-Kerosakan mata tahap separa kronik; tidak tahan pada cahaya terang (silau)